Om

Hotels.com L.P. driver Hotels.com™, en ledande webbsida för hotellbokningar med hundratusentals hotell, från internationella kedjor och all-inclusive-resorter till lokala favoriter och bed & breakfast, tillsammans med all information som behövs för att boka en härlig vistelse.

Välj Språk
Hotels.com Hotel Price Index™ 2016
 • Hotellpriser svenska resenärer betalade internationellt

Filter by

Ladda hem hela listan med 100 städer

Genomsnittliga nattliga hotellpriser som betalas av svenska resenärer inom sina 30 mest populära internationella destinationer i 2016
Hämta
Sverige: Snittpriser går sakta upp på grund
av försvagad krona 

På grund av den långsamma men ihållande försvagningen av kronan betalade svenska resenärer något mer för sina hotellvistelser under 2016. Snittpriserna steg i fler än hälften av våra 100 favoritdestinationer utomlands och de tvåsiffriga procentuella prisökningarna märktes i svenska resenärers plånböcker. Emellertid var vi fast beslutna att inte låta ökningen sätta stopp för våra resplaner. Ett brett utbud med europeiska och amerikanska resmål förblev svenskars populäraste val under 2016.

Tursamt nog fanns dock möjligheter att hitta hotellrum som gav valuta för pengarna, både i Europa och i andra delar av världen. I Spanien och de baltiska länderna rådde ingen brist på destinationer med snittpriser under 1 000 kronor per natt, trots att resmålen ökade i popularitet och priserna steg något. Asien erbjöd ännu mer valuta för pengarna, då priserna sjönk i fem av de 26 länderna bland svenskarnas 100 populäraste destinationer. I flera fall noterades tvåsiffriga prisnedgångar, mätt i procent.

 • Populärast region för avresa: Europa
 • Mest prisvärda region: Asien
 • Störst genomsnittliga prisökning: Reykjavik med +27%
 • Störst genomsnittliga prisminskning: Istanbul med -33%
London

Vad svenska resenärer betalade på sina 100 utländska favoritdestinationer

Europa

 • Svenska resenärer betalade i genomsnitt mer på 39 av de 53 europeiska destinationer, enligt HPI från 2016. Snittpriserna var oförändrade på tre destinationer och på de återstående elva var priserna lägre jämfört med 2015. Priserna i Europa var fortsatt konkurrenskraftiga och 15 destinationer hade snittpriser på mindre än 1 000 kronor per natt.
 • Sju av de tio populäraste resmålen låg i Europa. London behöll sin plats som utländsk favoritdestination och svenska resenärer betalade mindre för sin vistelse där under 2016, sannolikt på grund av den något lägre beläggningsgraden och det försvagade pundet efter folkomröstningen om Brexit i juni. Siffrorna från perioden juni-december visar särskilt kraftiga genomsnittliga prisfall för den brittiska huvudstaden jämfört med året i stort.
Malaga
 • Turismen till Spanien blomstrade 2016 och det fanns tio spanska destinationer bland de 100 mest omtyckta resmålen, både på fastlandet och i övärlden. Två av dem var med på listans tio högst placerade destinationer. I takt med den ökade populariteten steg också priserna. Svenska resenärer betalade mer för sitt boende på de tio destinationerna jämfört med 2015.
 • Bland svenskars 100 populäraste destinationer ståtade Fuengirola, Torremolinos och Malaga med landets lägsta snittpriser. I alla tre städer fanns hotellrum för under 1 000 kronor per natt, trots att här skedde en prisökning med tvåsiffriga procenttal. Det högsta snittpriset noterades på Mallorca och i Marbella efter en väsentlig prisökning.
Dublin
 • Kraftiga ökningar i procenttal upplevdes även i Reykjavik och Dublin. Faktum är att den isländska huvudstaden var den destination i Europa där svenskar betalade det högsta snittpriset under 2016. Island har genomgått en fantastisk ekonomisk återhämtning sedan finanskrisen 2008, vilket har främjat ekonomisk stabilitet och ökat priserna för turister. På Irland sågs också goda resultat för turismen under sommaren, delvis tack vare två Hollywoodproduktioner som spelades in i landet och skördade stora framgångar.
 • Köpenhamn var den enda nordiska huvudstaden som kom med på listan med svenskars tio favoriter, trots att snittpriserna steg med 8%. Finlands huvudstad Helsingfors såg en högre procentuell ökning på 10%.
 • De baltiska länderna fortsatte att vara omtyckta och rumspriserna per natt i Riga och Vilnius höll sig särskilt låga – bland de lägsta i Europa. Även Tallinn erbjöd mycket prisvärda alternativ, med snittpriser på under 1 000 per natt. Bland svenskars 100 favoriter erbjöd de tre grekiska destinationer snittpriser på under 1 000 kronor.
 • Istanbul såg den kraftigaste nedgången i procent efter att antalet besökare i Turkiet föll med över 30 % under årets första 11 månader, efter flera terrorangrepp och en misslyckad kupp i juli.
 • Beläggningsgraden i Frankrike rasade också på grund av säkerhetspolitiska frågor och Paris påverkades särskilt.
”Det var något svårare för svenska resenärer att hitta billiga hotellrum i år jämfört med 2015, men det var inte omöjligt. Östeuropa, Spanien och Asien kom till undsättning och erbjöd flera prisvärda alternativ till några av svenskars mer slentrianmässiga val av resmål.” – Isabelle Pinson, Vice President, Hotels.com EMEA
Snittpriset per natt betalat av svenska resenärer på utvalda destinationer i Europa - 2016 jämfört med 2015 i kronor
New York

Nordamerika

 • Listan över svenskars 100 populäraste resmål 2016 inkluderade vitt spridda städer i USA. Flera av de 14 destinationerna hade rekordmånga besökare, trots att en stark dollar fick priserna att stiga i alla utom fem av dessa städer.
 • Åtta amerikanska städer rankades som de tio destinationer där svenskar betalade högst snittpris 2016. Listan toppades av Santa Monica, Key West and Hollywood.
 • Av de Nordamerikanska destinationerna var det endast New York som rankades bland de tio populäraste destinationerna i stort, med fler än 60 miljoner besökare under året. Här noterades dock endast en mindre ökning i snittpris.
 • Hotellbeläggningen i Orlando sjönk under året och staden fortsatte att vara det resmål i USA där svenskar betalar minst.
Los Angeles
 • Los Angeles slog också rekord i antal besökare för sjätte året i rad. Det här var den destination i Nordamerika där snittpriset ökade med högst procentuell andel bland de 100 populäraste resmålen.
 • Las Vegas var ett prisvärt resmål 2016 och för tredje året i rad var det ett rekordår inom turistsektorn, med strax under 43 miljoner besökare.
 • Under det amerikanska valåret sjönk snittpriserna något i Washington D.C., Chicago och San Fransisco, medan priserna i Key West och Miami var procentuellt oförändrade.
 • I Kanada såg man en kraftig ökning vad gäller internationella besökare under året. Toronto var den enda destinationen i Kanada som noterades bland svenskars 100 högst rankade resmål. Emellertid betalade svenskar över 10 % mer för sin vistelse här under året.
Snittpriset per natt betalat av svenska resenärer på utvalda destinationer i Nordamerika - 2016 jämfört med 2015 i kronor
Bangkok

Asien

 • Asien förblev en populär och prisvärd region för svenska resenärer. Bland de 100 populäraste destinationerna fanns 26 asiatiska resmål från tio olika länder med. I alla utom fem av dessa erbjöds gäster rumspriser på under 1 000 kronor i snitt.
 • Thailands turistsektor var särskilt framgångsrik med rekordhög prognos inför 2016 och totalt 13 thailändska resmål bland svenskars 100 favoriter. På elva av dessa låg snittpriserna antingen oförändrade eller sjönk. Phuket var den populäraste asiatiska staden för svenska resenärer i allmänhet, tätt följd av Bangkok. Men Pattaya var det resmål som erbjöd de lägsta snittpriserna bland svenskars 100 favoriter, efter en minskning på mer än 5 %.
 • I regionen såg Langkawi kraftigast prisminskning i procent, följt av Phu Quoc och Ko Chang. På alla tre destinationerna föll priset med tvåsiffriga procenttal.
 • Den japanska yenen stärktes kraftigt och rumspriserna i Tokyo steg med nästan 10 %, men det var i Hongkong svenska gäster betalade allra mest i den här regionen.
”Återigen representerade Asien en gyllene möjlighet för svenska resenärer att njuta av prisvärda hotell i ett fantastiskt utbud med lockande destinationer. Alla dessa är översållade med natursköna miljöer, läcker mat och spännande kulturer att utforska. För svenskar som blev avskräckta av det stigande prisgenomsnittet i Europa och USA var Asien det perfekta alternativet. ” – Isabelle Pinson, Vice President, Hotels.com EMEA
Snittpriset per natt betalat av svenska resenärer på utvalda destinationer i Asien - 2016 jämfört med 2015 i kronor
Rio de Janeiro

Övriga världen

 • Priserna som betalades i Dubai fortsatte att ligga högt, då detta är en destination där över 40 % av hotellrummen är i den 5-stjärniga kategorin. Viss press märktes dock på hotellbeläggningen där en minskning på 5 % noterades.
 • I Brasilien välkomnades mer än en halv miljon internationella turister under de olympiska spelen sommaren 2016 och hotellindustrin uppmätte 99 % i omdömen från sina gäster. Däremot var det ett år med politiska svårigheter, lågkonjunktur och oro över zikaviruset. I Rio de Janeiro noterades 7 % lägre snittpris, trots den stora tillströmningen med internationella besökare.
 • Den australiensiska dollarn stärktes mot kronan och under året betalade svenska resenärer mer för att vistas på de två destinationer i landet som var bland de 100 populäraste resmålen.
Snittpriset per natt betalat av svenska resenärer på utvalda destinationer i utlandet - 2016 jämfört med 2015 i kronor
Din browser är för gammal – uppdatera din browser för att visa sidan ordentligt